Recept

zucchinifritters low,jpg
Zucchinifritters med sallad och basilikadressing

Riv zucchini på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vattnet ordentligt med händerna. Vispa samman ägg, mandelmjöl, fiberhusk, salt och slutligen zucchinirivet. Låt smeten svälla i cirka 15 minuter. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och/eller olja. ...

tomatthaisoppa low
Tomat- och kokossoppa med lax och sockerärtor

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala ingefäran och riv den. Ta bort det yttersta på citrongräset och banka det med undersidan på en kastrull, finhacka. Hetta upp oljan i en gryta eller stor kastrull. ...

kantarellpytt low
Kantarellpytt med sidfläsk, picklade polkabetor och senapsaioli

4 personer 1 l, ca 300 g gula kantareller eller annan god svamp 2 msk smör 250 g rimmat sidfläsk 1 bit, ca 150 g rotselleri 1 stor morot 2 dm purjolök 1 zucchini 1 msk honung 1 tsk kummin Salt och nymalen svartpeppar 1 knippe bladpersilja Picklade polkabetor: 2-3 polkabetor (röd- eller gulbetor går också bra) 2 msk...

tortilla low
Grillad texmex-flankstek i vetetortillas med tomatsalsa och guacamole

4 personer Ca 600 g flankstek Kryddrubb: 1 msk torkad oregano ½ dl råsocker ½ msk chiliflakes ½ msk spiskummin 1 msk lök- eller vitlökspulver 1 msk flingsalt Nymald svartpeppar Tortillabröd: 7 dl vetemjöl + extra till utkavling ½ tsk bakpulver ½ tsk salt 25 g kallt smör 3 dl hett vatten Tomatsalsa: 3 mogna tomater, gärna ekologiska 1 msk finhackad gul lök 1...

sidfllask low
Långbakat sidfläsk, morotspuré med ingefära, syrlig äppel- och nötsallad samt cidersky

4 personer Ca 1 kg färskt sidfläsk i bit 1,5 msk torkad rosmarin 1,5 msk torkad timjan ½ dl flingsalt Svartpeppar 2 msk flytande honung Morotspuré: 1 kg morötter 1 tärning grönsaksbuljong 100 g smör 1 dl grädde 2 tsk torkad ingefära Salt och vitpeppar Äppel- och nötsallad: 1 påse spröda salladsblad, ca 60 g 1 syrligt äpple ½ citron 1 dl hasselnötter 2...

saffranskyckling low
Saffranskyckling med kryddigt ris och granatäpple

4 personer 400 g kycklingfilé 1 gul lök 2 klyftor vitlök 2 msk smör eller kokosolja att steka i 1 påse saffran, 0,5 g ½ msk spiskummin 2 burkar extra krämig kokosmjölk eller kokosgrädde 1 tärning ekologisk höns- eller grönsaksbuljong Salt och peppar Kryddigt ris: 4 portioner ris, till exempel jasminris eller råris 1 kanelstång 1 tsk kardemummakärnor 1...

rodvinsbrasserad_stek
Rödvinsbrässerad stek med rostad rödbetssallad och fikon

4-6 personer Ca 1 kg nötstek, till exempel fransyska Salt och peppar 2 msk smör eller olja att steka i 2 tsk salt 2 morötter 2 gula lökar 2 klyftor vitlök 2 lagerblad 1 flaska ekologiskt rödvin 2 msk smör Rostad rödbetssallad: 1 kg färska rödbetor 4 röda lökar 2 msk olivolja 1-2 tsk flingsalt 100 g ruccola, mangold och/eller andra...

rabiff low
Råbiff med klassiska tillbehör

Hacka eller mal innanlåret (du kan fråga i mataffären om de kan hjälpa dig att mala om du inte har någon köttkvarn). Knåda köttet några minuter med handen i en bunke, blanda in olivolja, worcestershiresås, konjak eller whiskey, salt och peppar. Ställ bunken i kylen...

sallad low,jpg
Ljummen sallad med kalkon, rostad blomkål och dijonnaise

Börja med att rosta blomkålen. Sätt ugnen på 225°. Dela blomkålshuvudet i buketter och lägg i ugnsfast form, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter till blomkålen fått fin färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Salta och peppra kalkonbröstfilén...

tips-pepparkaksbollar_low
Härliga pepparkaksbollar

Raw food-bollar är löjligt enkla att göra och smakmässigt går de att variera hur mycket som helst. Pepparkaksbollar får man genom att mixa 2 dl hasselnötter, gärna rostade, 10-12 dadlar beroende på storlek, 2 msk kokosolja och 1,5 tsk pepparkakskrydda i en matberedare till det...

paella_low
Min paella

Använd en paellapanna, wook, muurikka eller riktigt stor stekpanna till paellan. Börja med att förbereda allt. Skala och finhacka lök och vitlök, skär chorizon i skivor, dela kycklinglårfilén i mindre bitar och skala, kärna ur och skär paprikan i klyftor. Skölj blåmusslorna i kallt vatten...

lakritspannacotta_low
Lakritspannacotta med hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde med vaniljpulver eller delad och urskrapad vaniljstång och sukrin. Tillsätt lakritspulver, smaka dig fram till hur mycket då smaken skiljer sig mellan olika tillverkare....

kycklinggryta_low
Kycklinggryta med ingefära och kokosmjölk

Strimla kycklinglårfiléerna i centimetertjocka bitar. Skala och riv ingefära och vitlök. Hetta upp oljan i en stor stek- eller wookpanna. Fräs kycklingen ett par minuter runt om på hög värme, tillsätt ingefära och vitlök och fräs på medelvärme i cirka fem minuter....

tips-kantarellomelett_low
Drömomeletten med kantareller

Här är recept på en riktig drömomelett: Förväll två stora nävar kantareller i en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör samt 1 finhackad gul lök och fräs alltsammans ett par minuter. Vispa samman 5 ägg, 1 dl grädde, 1 dl finriven smakrik ost, salt...

kalamares_low
Pankopanerade calamares med limeaoli

Tina bläckfisken om den är fryst. Skiva den så tunt det går fast den ändå håller ihop i en ring. Blanda vetemjölet med saltet i en skål, knäck äggen och vispa upp i en annan skål och lägg panko i den tredje skålen. Doppa sedan...